Cum poți sprijini?
Compania ta poate direcționa 20% din impozitul pe profit fie trimestrial, fie anual, utilizând două metode principale: declarația 177 sau prin intermediul unui contract de sponsorizare.
Declarația 177 este utilizată pentru a redirecționa o parte din impozitul pe profit către entități non-profit. Acest formular se depune la ANAF și permite direcționarea unui procent din impozitul pe profit, în limita a 20% din impozitul datorat, dar nu mai mult de 0.75% din cifra de afaceri.
Contractul de sponsorizare este un alt mod prin care o companie poate sprijini entitățile non-profit. În baza unui contract de sponsorizare, compania poate oferi sponsorizări, care pot fi deduse din impozitul pe profit, in limita a 20% din impozitul pe profit datorat și nu mai mult de 0.75% din cifra de afaceri.
Pași necesari de urmat:
- Descarci contractul și completezi cu datele firmei și cu suma cu care dorești să sponsorizezi Asociația Plus Solidara
- Trimiți contractul la adresa noastra: office@asociatiasolidara.ro
- Noi ne ocupăm să îl tipărim, semnăm și să îl trimitem în original la adresa menționată în contract, în atenția ta.
Important!
Pentru a fi inclus în calcul impozitului pe profit/venit pe anul respectiv, contractul de sponsorizare trebuie încheiat înainte de sfârșitul anului calendaristic, iar tranzacția trebuie efectuată până la 31 decembrie 2024.

„Ne câștigăm existența din ceea ce primim. Ne facem o viață din ceea ce dăm.”
Winston Churchill
Ce reprezintă valoarea sponsorizării tale?

Susținerea unui tânăr în procesul de calificare profesională

Consiliere pentru persoanele care sunt în căutarea unui loc de muncă

Facilitare și suport financiar la o locuință decentă

Facilitarea accesului pe piața muncii

Procurarea actelor de identitate pentru tineri/adulți
ani de
experiență
beneficiari
recunoscători
voluntari
incredibili
proiecte
implementate


Implică-te!
Renunță lucrătorii la căutarea unui job?
- Majoritatea oamenilor nu lucrează de multă vreme și nu cred că mai există locuri de muncă pentru abilitățile sau aptitudinile lor.
- Nu cred că au școala sau pregătirea necesară pentru a obține un loc de muncă bun așa că nici măcar nu mai caută să se angajeze.
- S-au confruntat în trecut cu diverse discriminări (cele mai multe legate de vârstă sau experiență), potențialul angajator spunându-le fie că sunt prea tineri, fie că sunt prea bătrâni.
Numărul românilor care nu au un loc de muncă și care au renunțat să-și mai caute unul (denumiți” descurajați”) în statisticile oficiale s-a triplat în prima parte a anului 2023, potrivit INS.
Împreună contribuim la micșorarea deficitului de forță de muncă din România!